Vrouwendag (Column)

25-02-2019

Op de vooravond van 8 maart, Internationale Vrouwendag, wil ik het in mijn column hierover hebben. Sommige mannen vragen zich af: “Waarom Vrouwendag en niet Mannendag?”

Ze zien het eigenlijk als pure ironie. Is het niet komisch om elk jaar ‘iets’ met Vrouwendag te doen? “Vrouwen hebben het toch goed hier”, is hun argument. De naam Internationale Vrouwendag zegt genoeg: het gaat om de vrouwen in de hele wereld, we noemen onszelf immers wereldburgers. Als ergens in de wereld mensen onrecht wordt aangedaan, dan moeten we daar alert op zijn. Dat onrecht komt toevallig bij vrouwen 100 keer vaker én zwaarder voor dan bij mannen. We leven in een informatietijdperk, waarin we constant op de hoogte zijn van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Zo was recent in het nieuws dat Saoedische mannen met een ’volgapp’ hun vrouwen in de gaten houden. De mannen in het islamitische land kunnen via Absher vrouwen al dan niet toestemming geven te reizen. Ook ontvangen ze een sms als de vrouwen met hun paspoort bij de grens arriveren.

Zolang ‘topbedrijven’ als Google en Apple eraan meewerken om dit soort mannelijke ’hulpmiddelen’ op de markt te brengen, is de aandacht voor Internationale Vrouwendag blijkbaar nodig.

Zouden de mannen die sceptisch zijn over het vieren van Vrouwendag dit ook zijn, als er landen bestonden waar jongens van 12 jaar uitgehuwelijkt worden aan 50 jarige vrouwen? Of als meisjes overdag naar school gaan en daarna lekker buiten spelen terwijl jongens de hele dag thuis blijven en verplichte arbeid moeten verrichten?

U en ik weten het antwoord wel !!

 

Glawish Safai Pour

Burgerraadslid PRO Sliedrecht

ps: de vereniging PRO Sliedrecht organiseert op vrijdag 8 maart 2019 van 15.00 tot 18.00 uur een bijeenkomst in het kader van Internationale Vrouwendag. Dit zal plaatsvinden in het verenigingsgebouw van Wilhelmus. P.A. de Genestetstraat 31. 

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Vrouwendag (Column)