Klaas de Winter

Klaas de Winter:

‘PRO Sliedrecht heeft gelukkig nog wat van de recalcitrantie uit het verleden’

“Ik ben in januari 1978 aan de Stationsweg gaan wonen, vertelt Klaas de Winter (76). “Kort daarna hoorde ik dat er plannen waren om de overzijde, de oostkant, te slopen. Als de bliksem hebben we een bewonersvereniging opgericht, samen met Bert Gort (ook PS). Dat plan is gelukkig niet doorgegaan.”

Op vrijdagavond ging ik regelmatig naar Paul’s Tapperij, daar zaten veel PS‘ers. Op weg naar de verkiezingen van 1982 bleek Floor de Jongh ermee op te houden. Nel Mooy stond als eerste op de lijst en zij nam het stokje als raadslid over. Na bijna twee jaar moest zij haar zetel opgeven vanwege een verhuizing. Toen heb ik het overgenomen, hoewel het raadslidmaatschap mij niet op het lijf was geschreven.”

Klaas wist evenwel een hoop te bereiken. Een einde maken aan het bestrijden van onkruid met gif en het behoud van het oude station zijn er voorbeelden van. “Wat betreft dat laatste nodigde burgemeester Hendriks mij uit om mee te gaan naar Utrecht om samen met hem het contract bij de NS te gaan tekenen. Hij vond dat ik dat verdiend had vanwege mijn inspanningen.” Daarmee is de naam van Klaas voor altijd verbonden aan het station.

“Het was ook de periode van De Waakhond, een uitgave die bepaald niet bij iedereen goed viel. De man erachter was Johan Blokland, hij heeft mij indertijd ontzettend goed bijgestaan. Er was een tijd dat Johan en ik het met zijn tweetjes moesten rooien, daar werd je bijna moedeloos van. Het was een kwestie van overleven. In de periode Nel Mooy was er maar 1 zetel, later met Peter Kraaijeveld ook. Peter vertegenwoordigde de aard van de partij als een luis in de pels, als dwarsliggers, de toenmalige bestuurders waren daar niet van gediend. Peter heeft uiteindelijk de aanzet gegeven tot meer succes.”

 

“PRO Sliedrecht heeft gelukkig nog wat van de recalcitrantie uit het verleden. Dat wil niet zeggen dat ik het overal mee eens ben, maar de huidige gemeenteraadsleden moeten wel de kastanjes uit het vuur halen. Het is nu anders als je in het college zit, kan je niet meer vrijuit spartelen, je moet mee. Ik ben lid gebleven en betaal de contributie. Ben van nature een tamelijk trouw persoon, je moet niet om het minste of geringste afhaken. In grote lijnen gedraagt PRO Sliedrecht zich conform mijn wensen.”

“Wat ik niet begrijp is dat PRO Sliedrecht de verenigingen uit De Reling heeft laten weggaan, daar had ik meer van verwacht. Verder is het jammer, hoewel PRO Sliedrecht daar niets aan kan doen, dat het ziekenhuis, theater en de bioscoop verdwenen zijn. Dat vonden Sjaan en ik juist zo aantrekkelijk aan Sliedrecht.”