Opheldering over extra kosten tweevlaksborden

21-01-2019

Sinds 2017 mag er door bedrijven en verenigingen niet meer geadverteerd worden met A0-formaat aanplakbiljetten aan lantaarnpalen, maar worden zij verplicht om hiervoor een bord te huren via een commerciële exploitant. Dit om wildplakken te voorkomen en een rustiger beeld op straat te creëren.

PRO Sliedrecht ontving hierover in mei 2018 verontrustende berichten vanuit verschillende niet-commerciële verenigingen en stichtingen, die door de nieuwe regeling niet meer in staat waren om hun evenementen aan te kondigen, omdat zij simpelweg het geld niet hadden voor deze dure vorm van reclame. Daarom stelde raadslid Maria Stam hier vragen over aan het college.

Na een eerder verzoek van uitstel, heeft het college op 31 december 2018 de gemeenteraad geïnformeerd dat niet-commerciële partijen, zoals stichtingen, verenigingen en sportclubs, sinds 2017 al financieel tegemoet worden gekomen als zij gebruik willen maken van de tweevlaksborden.

In de subsidieaanvraag is het namelijk mogelijk om een bedrag op te nemen voor PR. Hier vallen ook de kosten voor het laten printen van de posters en het huren van de tweevlaksborden onder.

Aangezien deze subsidieregeling al sinds 2017 bestaat en wij van meerdere organisaties begrepen dat zij hier niet van op de hoogte waren, heeft raadslid Stam opnieuw vragen gesteld aan het college. Op de vraag of het college dit beter gaat communiceren (en op welke manier), kregen wij het antwoord dat de informatie over de aangepaste subsidieregeling op de gemeentewebsite wordt vermeld bij de subsidieaanvragen. Op de vraag welk deel er precies gesubsidieerd kan worden, was het antwoord dat dit het verschil in bedrag is dat de niet-commerciële organisaties nu meer kwijt zijn voor de huur van reclameborden en het drukken van posters, dan voorheen met de oude regeling.

Kortom; het heeft even geduurd, maar we zijn er gelukkig achter dat niet-commerciële organisaties niet duurder uit hoeven te zijn dan voor 2017, maar dat dit alleen niet duidelijk was voor hen. Hopelijk is dat bij deze opgelost en wij raden hen dan ook van harte aan om hier gebruik van te maken.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Opheldering over extra kosten tweevlaksborden