Doelgroepenverordening - een gemiste kans (column)

11-12-2020

Bij mijn -niet geplande- terugkeer in de gemeenteraad mocht ik ook stemmen over het bestemmingsplan Wilhelminastraat. Op 24 november is hier al een uitgebreid debat over geweest en na een serie vragen was voor ons wel duidelijk hoe de vork in de steel zit:

In 2017 deed -toen nog raadslid- meneer Spek van het CDA een klemmend beroep op ons om bij de plannen voor de nieuwbouw jongerenhuisvesting te realiseren. Dit boeiende betoog overtuigde de meerderheid van de gemeenteraad.

In het proces wat daarna doorlopen werd zijn, zeker op het punt van de jongerenhuisvesting, veel dingen mis gegaan. De motie van meneer Spek vroeg namelijk om in oktober van dat jaar (2017) te komen met een aantal opties. Het college verzaakte de opties aan te leveren en erger nog; de gemeenteraad vergat het college daarop te wijzen.

In 2018/2019 is het -inmiddels wethouder- Spek niet gelukt om in de onderhandelingen met de bouwer van de Wilhelminastraat, zijn grote wens voor elkaar te krijgen.
Het proces ging lopen en uiteindelijk toen de bouwer trots aankondigde dat 75% was verkocht, mocht de gemeenteraad nog even het bestemmingsplan aanpassen.

Dit besluit is dus nu genomen, maar helaas konden wij als gemeenteraad nu niet vastleggen dat een deel van de huizen in een speciale prijscategorie moet vallen. Wij zelf dachten aan een prijs van maximaal € 200.000 VON omdat de startersregeling van de gemeente Sliedrecht niet hoger gaat dan dat bedrag.
In de wet is inmiddels geregeld dat via een zogenaamde Doelgroepenverordening de gemeenteraad dit kan gaan regelen. Niet alleen op verkoopprijs, maar ook op andere Doelgroepen kan dus een uitzondering gemaakt worden. Het voorstel van PRO Sliedrecht om dit nu te gaan regelen is omarmd en wordt uitgevoerd door het college. Voor 1 april gaan we hier een besluit over nemen en daarbij kijken wij ook of het bedrag van de starterslening omhoog kan naar € 235.000, zoals in de Nationale Hypotheek Garantie is vastgelegd.


Timo Pauw
Raadslid


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Doelgroepenverordening - een gemiste kans (column)