Doe-het-zelver, deelnemer of toeschouwer?

26-07-2019

Doe-het-zelver, deelnemer of toeschouwer?

 

Mijn man is een echte doe-het-zelver. Een nieuwe keuken plaatsen? Daar draait hij zijn hand niet voor om. Een op maat gemaakte boekenkast op zolder? Zo gepiept. Een compleet nieuw toilet? Het kost een paar avondjes, maar dan heb je ook wat.

Zelf heb ik niets met klussen. Om eerlijk te zijn ben ik al blij dat ik een spijker van een schroef kan onderscheiden. Ik zou het waarschijnlijk wel kunnen leren, maar ik heb er geen interesse in, geen tijd voor en zo heb ik nog wel een paar excuusjes paraat.

Regelmatig vraagt manlief mij om te helpen met bijvoorbeeld iets aftekenen, aangeven of vasthouden, of hij vraagt mijn mening over een opstelling, kleur, of wat voor tegel ik wil. Ik help dan of geef mijn mening, wat mij een deelnemer maakt.

Het komt ook wel eens voor, dat ik mijn schouders ophaal als hij vraagt hoe het zou moeten worden, wat voor materiaal hij moet gebruiken, of hoeveel planken ik wil.

Omdat het me niet zoveel uitmaakt. Of omdat ik van mening ben dat hij dat beter kan beloordelen dan ik. Omdat ik liever een toeschouwer ben.

In die gevallen is het wel eens gebeurd dat het resultaat niet helemaal was hoe ik het in mijn hoofd had. Dat ik dacht: ‘Hoe heb je dat nou kunnen doen!?’ en nog net niet in staat was om John Williams te bellen.

Maar dan bedenk ik me: Hij hééft het gevraagd. Ik hád mijn mening kunnen geven, maar dat deed ik niet. Ik liet het aan hem over, omdat ik er geen interesse in had, omdat ik er geen tijd voor had, omdat ik me er niet in wilde verdiepen, omdat ik vond dat het zijn taak was, omdat, omdat, omdat…

 

Het werkt precies hetzelfde in de gemeentepolitiek.

Raadsleden zijn doe-het-zelvers. Het zijn geen professionals; het zijn gewoon inwoners die het zat waren om aan de zijlijn te staan en zelf de hamer hebben opgepakt. Sommigen waren al ervaren klussers, anderen konden net een spijker van een schroef onderscheiden. Maar ze doen het wel.

Regelmatig wordt uw en jouw mening gevraagd, nodigen we u en jou uit om mee te praten of onderwerpen aan te dragen. Kortom; een opstelling, kleur of tegel te kiezen.

Als u er dan voor kiest om uw schouders op te halen, omdat, omdat, omdat…

Gaat u dan op Facebook onder nieuwsberichten klagen over ‘hoe we dat nou hebben kunnen doen’?

Of denk u: ‘Ze hébben het gevraagd…’ en helpt u de volgende keer met het aangeven van gereedschap?

 

De keuze is aan u.

Bent u een doe-het-zelver, een deelnemer, of een toeschouwer?

 

 

Maria Stam

Raadslid PRO Sliedrecht
Beginnend doe-het-zelver


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Doe-het-zelver, deelnemer of toeschouwer?