Wonen: Geschrokken, overal schimmel

26-03-2023

Op 10 maart jl. verscheen er een verontrustende ingezonden brief op Sliedrecht 24. Meerdere bewoners van een flatgebouw aan de Vivaldilaan in Sliedrecht bleken last te hebben van zwarte schimmelvorming en de verhuurder gaf niet thuis, zo luidde het verhaal.
PRO Sliedrecht nam contact op met de briefschrijfster en besloot om hier vragen over te stellen aan het college. Vervolgens maakten we een afspraak om de situatie ter plaatse te bekijken.


Wat wij aantroffen, daar schrokken wij van.

Vieze zwarte schimmel in woonkamers, slaapkamers en badkamers, die zich door muren en vloeren vrat. Niet alleen een aanslag op de inboedel van deze mensen (kasten en vloeren die slechts een jaar na aanschaf weer bij het grofvuil konden), maar – veel belangrijker nog - ook nog eens ontzettend gevaarlijk voor de gezondheid.

Gesprekken met verschillende bewoners leerden ons dat er op een gegeven moment een renovatie heeft plaatsgevonden in de flat. De aannemer heeft hierbij een fout gemaakt waarbij er grote hoeveelheden water in de muren en vloeren van het complex is gelopen.

Toen deze fout is ontdekt, is de oorzaak verholpen, maar niet de gevolgen. Eén stel vertelde dat zij in 2020 in de flat zijn gaan wonen. De voer konden ze overnemen van de vorige bewoners, maar nadat zij in de woning waren getrokken, bleek even later dat die hele vloer langzaam krom ging staan. Zij meldden dit bij Tablis wonen, welke hen aanraadde om de vloer te vervangen. Maar toen zij de oude vloer er uit haalden, kwamen zij door de hele woning natte plekken tegen. Opnieuw deden zij navraag bij Tablis en ditmaal luidde het antwoord dat de vorige huurders ‘gewoon een keertje een overstroming hadden gehad’. Even laten drogen en gewoon de nieuwe vloer er in, was het advies.


Echter; in oktober vorig jaar bleek dat het probleem niet was opgelost. Een verdieping hoger kwamen bewoners tijdens een verbouwing zwarte schimmel tegen. Tablis wees elke aansprakelijkheid af en weigerde om de andere bewoners op de hoogte te stellen, waardoor de bewoners zelf maar bij hun buren aanbelden. Met als gevolg dat men in meerdere appartementen grote plekken met gitzwarte schimmel aantrof onder de vloeren.
Bij hun eigen verzekeraar kunnen deze mensen niet terecht, want die zegt dat het een bouwfout betreft en dat de verhuurder aansprakelijk is. De verhuurder (Tablis) zegt dat de aannemer aansprakelijk is, maar dat zij die niet meer aansprakelijk kunnen stellen, vanwege allerlei vage regels. En de bewoners kunnen de aannemer niet rechtsreeks aansprakelijk stellen, omdat zij geen partij zijn en geen onderhandeling met de aannemer hebben gehad.
Met andere woorden; deze mensen zitten nu buiten hun eigen schuld om in een woning waar het wemelt van de schimmel en niemand die iets doet.
Tablis reageert nergens op en zelfs de belofte onder de ingezonden brief, dat zij diezelfde week nog contact op zouden nemen met de getroffenen, zijn zij niet nagekomen.

Wij vinden dit absoluut onacceptabel en uitermate schandalig.


PRO Sliedrecht heeft inmiddels antwoord onze vragen ( u leest ze hier) aan de hand daarvan zullen wij verdere stappen nemen om deze mensen te helpen, met alle gereedschappen die een raadslid tot beschikking heeft.

Maria Stam
Raadslid PRO Sliedrecht 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Wonen: Geschrokken, overal schimmel