Vragen over advertentiebeleid tweevlaksborden

16-05-2018

Naar aanleiding van een brief die wij ontvingen vanuit de Sliedrechtse toneelvereniging 'Onder ons', stelde raadslid Maria Stam mondelinge vragen aan het college over het beleid omtrent de tweevlaksborden, die de plaats van de aanplakborden in het straatbeeld hebben ingenomen.

Het college heeft hierop een toezegging gedaan aan de raad dat er een onderzoek gaat plaatsvinden naar de gevolgen van dit beleid. Uiterlijk 1 oktober zal de uitkomst hiervan met de raad gedeeld worden.

Hieronder leest u de woordvoering:

 

*******************************************

Voorzitter,

Sinds vorig jaar is er een nieuwe regeling voor het plaatsen van reclameborden aan lantaarnpalen.

Deze maatregel blijkt echter zeer negatief uit te pakken voor de Sliedrechtse niet-commerciële partijen. Om maar een voorbeeld te noemen; de Sliedrechtse Toneelvereniging ‘Onder ons’ was nu ruim vier keer zoveel kwijt als voorheen voor de aankondiging van hun laatste voorstelling, waardoor zij, ondanks een volle zaal, de voorstelling afsloot met een negatief bedrag. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Verenigingen en clubs als deze moeten wij koesteren in Sliedrecht. Zij brengen mensen bij elkaar, zorgen voor cultureel aanbod in ons dorp en hebben een grote meerwaarde voor onze maatschappij.

PRO Sliedrecht is van mening dat de wens van het college om het dorp een ‘nettere uitstraling’ te geven, hoewel een nobel streven, niet opweegt tegen het feit dat het onze lokale niet-commerciële organisaties een stuk moeilijker wordt gemaakt om publiek te trekken, wat voor hen gelijk staat aan het bestaansrecht.

Natuurlijk zijn er alternatieven om ruchtbaarheid te geven aan een evenement, zoals bijvoorbeeld het flyeren in het winkelgebied. Het resultaat hiervan is u ongetwijfeld bekend; overal op straat dwarrelen weggegooide flyers; iets wat niet alleen zonde is van de daaraan gespendeerde tijd en gelden, maar ook nog eens slecht voor het milieu.

Terwijl tweevlaksborden, zoals in de vorige afspraken stond, door de organisatie zelf weggehaald moesten worden. Na afloop bleven er dus geen onwenselijke sporen achter van een dergelijke aankondiging.

Op onze vraag aan de organisator of er geen mogelijkheid is om bij Sliedrechtse winkeliers te adverteren door middel van een poster achter het raam, kregen wij het antwoord dat dit door veel winkeliers niet gewenst is. Uiteraard is het een goed recht van een winkelier om dit te weigeren, maar voor de verenigingen helpt dit hun zaak niet.

Voorzitter,

Afgelopen maand stelde ik een aantal schriftelijke vragen over dit onderwerp, naar aanleiding van een zorgwekkende brief vanuit de toneelvereniging. Na het stellen van deze vragen, kregen wij van andere verenigingen dezelfde zorgen te horen. Het is dus niet één vereniging die hier tegenaan loopt.

Het college heeft mijn vragen binnen de gestelde termijn beantwoord, waar ik haar hartelijk voor dank. Echter brengt deze beantwoording weer nieuwe vragen met zich mee.

  • Zo zegt het college in de beantwoording namelijk dat de kosten met de nieuwe regeling niet zoveel verschillen van de kosten van de oude regeling. Toch stelt Toneelgroep 'Onder Ons', dat zij eerder in totaal € 181,20 betaalde voor de vergunning en de posters. De borden mochten toen drie weken blijven staan. Met de nieuwe regeling was zij (mede doordat plaatsing door Centercom een groter formaat posters vereist) maar liefst € 684,32 kwijt voor slechts twee weken plaatsing. Graag hoor ik van de wethouder hoe dit in verhouding staat tot de eerder genoemde tarieven in de beantwoording?
  • Daarnaast blijkt dat voor SOJS een uitzondering geldt op de regel. Hoewel PRO Sliedrecht niet tegen deze afspraken met SOJS is, willen wij wel graag weten waarom er voor is gekozen om deze uitzondering alléén voor SOJS te doen gelden en niet breder te trekken naar andere Sliedrechtse niet-commerciële verenigingen?
  • Tot slot laat het college weten dat zij van plan is om de gevolgen van het besluit te bespreken en eventuele negatieve gevolgen in kaart te brengen. Graag hoor ik een uiterlijke termijn wanneer wij antwoord mogen verwachten op deze bespreking en de uitkomst van de in kaart gebrachte informatie.

Dank u wel voorzitter.

 

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht