PRO Sliedrecht stelt vragen over Dupont/Chemours

01-02-2021

Raadslid Timo Pauw diende vanmorgen namens PRO Sliedrecht schrijftelijke vragen in bij het college over Dupont Chemours.

Toelichting:
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde afgeleid voor PFAS in voedsel. EFSA heeft hierbij gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten op het gebied van PFAS.
Die laten zien dat PFAS mogelijk bij lagere concentraties effecten geven. Het gaat hierbij om effecten op het immuunsysteem van mensen.
Hierdoor wordt de kans op ziekten mogelijk vergroot. De gezondheidskundige grenswaarde van EFSA is gebaseerd op andere effecten en is lager dan de waarde die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot nu toe heeft gebruikt.
Het RIVM gaat de nieuwe gezondheidskundige grenswaarde van EFSA gebruiken voor risicobeoordeling en afleiding van risicogrenzen en daarmee meer bescherming bieden. Het RIVM constateert wel dat de gezondheidskundige grenswaarde van EFSA erg onzeker is.
Bron: https://www.rivm.nl/pfas/nieuwe-twi


Wij hebben de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van de nieuwe regels van het RIVM? Het betreft de waarde voor o.a. de stoffen PFOA, GenX en PFOS. Deze samen is nu circa 20 keer strenger dan de waarde voor alleen PFOA uit 2016.
2. Is dit gegeven een mogelijkheid om sneller te kunnen komen tot een kansrijke zaak als besproken in de beeldvormende vergadering van 14 oktober 2020?
3. Is het college in gesprek met de GGD over de eventuele gevolgen voor behandeling/vaccinatie tegen COVID-19, gezien de effecten op het immuunsysteem?


Zodra de antwoorden bij ons bekend zijn zullen we dit artikel bijwerken.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
PRO Sliedrecht stelt vragen over Dupont/Chemours