NIEUW LEVEN IN OUDE GEBOUWEN – werkbezoek zaterdag 13 februari a.s.

04-02-2016

Binnenkort praat de gemeenteraad van Sliedrecht over het Integraal Accommodatieplan.
Het gaat dan over de 10 belangrijkste objecten uit de vastgoedportefeuille van de gemeente Sliedrecht. Dat zijn (o.a. ) het raadhuis, Elektra, de Groen van Prinstererschool en de Bleyenburgschool.
Allemaal gebouwen met een behoorlijke staat van dienst.

Ter voorbereiding van de komende discussie brengt de fractie van PRO Sliedrecht een werkbezoek aan enkele panden in ons dorp die in de loop van de tijd een andere bestemming kregen. Doel is een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden zijn en te vernemen welke knelpunten zich bij zo’n transformatie aandienen. Ook is het een mooie gelegenheid kennis te maken met twee bijzondere zorgconcepten die in die gebouwen vorm kregen.

We bezoeken de volgende gebouwen en spreken met de bewoners en de initiatiefnemers van de thans daar gevestigde activiteiten.

Van Goghstraat 69 t/m 79
In 1858 besluit de gemeenteraad een terrein in de oostelijke Kerkbuurt aan te kopen. Op dit terrein wordt de vierde gemeenteschool gebouwd, waarvan de opening op 2 januari 1861 plaatsvindt.
Nadat de lagere school in 1922 verhuist naar de oude uitbreiding zijn in het gebouw achtereenvolgens de huishoudschool voor meisjes (1925-1938) en de ambachtsschool voor jongens (1946 tot 1960) gehuisvest. Daarna wordt het gebruikt als verenigingsgebouw en vinden we er o.a. de voorloper van de Rosmolen (later Elektra).
Weer later dient het gebouw o.a. als meubeltoonzaal.
In 2008 zijn in het gebouw 6 appartementen gerealiseerd.

Oranjestraat 1
In het boekwerkje “De Geïllustreerde Gids voor Sliedrecht” (november 1931) is op een van de illustraties het pand al te zien. Het is – op dat moment - de praktijk (tevens woonhuis) van huisarts Folmer. Wanneer Folmer daar zijn intrek heeft genomen is ons niet bekend. Hetzelfde geldt voor het moment van het beëindigen van de praktijk.
Nadat de huisartsenpraktijk is gestopt is het gebouw in gebruik als politiebureau, kantoor van de sociale dienst en thans is er gevestigd “Huis de Merwede (kleinschalig project in de particulieren ouderenzorg).

Rivierdijk 747
De precieze bouwdatum is ons niet bekend, maar van 1938 tot 1960 is in het pand grossier Van der Giessen gevestigd (incl. 2 woonhuizen).
In 1977 is het pand gebruik genomen als kantoor (waarbij de kelder dient doet als werk-/opslagplaats) van woningbouwvereniging De Waert. Na de fusie met Banienoe (tot Tablis) in 2003 verliest het pand die functie. In de onderruimte zijn nu café-sociëteit “Bij Boertie” en het Paramedisch Trainingscentrum Sliedrecht (PTS) gevestigd.
In de kantoorruimten (op dijkniveau) vinden we sinds november 2015 Zorghuis Alblasserwaard. Een kleinschalige woongroep voor (acht à negen) bewoners met een licht tot matige verstandelijke of fysieke beperking.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht