Kadernota 2022

13-07-2021

Op 13 juli sprak fractievoorzitter Mark Verheul deze tekst uit bij de Kadernota. De Kadernota dient als opzet voor de begroting 2020 die in november 

Vorig jaar werd onze fractie nog verrast door de grote tovertruc van het college door niet met een standaard kadernota te komen, maar met een visie CQ koersdocument wat zich richt op de jaren tot 2030. Een zeer ambitieus stuk waar wij als PRO Sliedrecht grotendeels kunnen achterstaan, maar op elke onderwerpen ook een vervelend gevoel aan over houden. Daardoor heeft PRO Sliedrecht vorig jaar ook niet in kunnen stemmen. Laten we eens kijken of dat dit jaar wel zo gaat zijn.

Voordat ik inhoudelijk in ga op de kadernota 2022 wil ik eerst namens PRO Sliedrecht de ambtenaren bedanken die hebben bijgedragen aan de kadernota en in het bijzonder de ambtenaren die donderdag 1 jullie hun avond hebben vrij gemaakt om al onze technische te beantwoorden. Het was fijn een aantal van jullie weer te zien en te kunnen spreken, maar ook om kennis te maken met nieuwe ambtenaren die zich gaan inzetten voor onze inwoners.

Het hebben van een ambitie is nodig om verder te bouwen aan idealen en wensen, maar dan moet de basis wel in orde zijn voorzitter en daar maakt PRO Sliedrecht zich wel zorgen over. Want hoe kan je zeer ambitieuze doelen halen als de basis waarop je wilt bouwen onvoldoende stabiel is. Als wij de kadernota mogen geloven heeft het college voor de jaren 2022,2023,2024 en 2025 minimaal €110.000,00 per jaar nodig om de basis in orde te krijgen. Voorzitter, denkt het college echt 4 jaar nodig te hebben om de basis op orde te krijgen?  

Hier zit ook gelijk één van de grotere pijnpunten van PRO Sliedrecht momenteel. De absurde bedragen die worden gevraagd om zaken binnen de organisatie op orde te krijgen. Een paar ton voor vastgoed, meer dan een half miljoen voor financiën en nu weer iets meer dan een ton om het informatie proces te verbeteren. Voorzitter, u kan het ons niet kwalijk nemen als wij hier sceptisch over zijn gezien de resultaten van de afgelopen jaren en de bedragen die daar eerder mee gemoeid zijn.

Dit alles gaat nog steeds over het in orde brengen van de basis en staat los van de eventuele extra krachten die nodig zijn om de ambities te realiseren. De fractie van PRO Sliedrecht vraagt zich inmiddels af wat leidend is. Zijn de beschikbare middelen leidend voor de ambities of worden ambities eerst vastgesteld en gaat men dan op zoek naar de middelen? De aanvraag voor 95 duizend euro voor ontwikkel- en uitvoeringskracht in het ruimtelijk domein is hier een voorbeeld van.

Voordat het college helemaal wegdroomt richting 2030 en vertrekt op een roze wolk vraagt PRO Sliedrecht aandacht voor het hier en nu, want ondanks dat er een hoop goed gaat mogen een aantal zaken echt wel tot een afronding komen of in enkele gevallen een klap met de hamer op worden gegeven. Denk aan het watertoren terrein wat al jaren braakt lig en vaak in opspraak komt. Sliedrechtse jongeren die nog steeds niet fatsoenlijk kunnen starten op de woningmarkt. Sliedrechters die al jaren lang zitten te wachten op een renovatie van het burgemeester Winklerplein of de meer dan 1000 leden van VV Sliedrecht die al jarenlang van alles wordt beloofd, maar keer op keer met lege handen staan.  

Mark Verheul 
Fractievoorzitter PRO Sliedrecht

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Kadernota 2022