Integriteit

26-09-2018

Debat Rapport integriteitsonderzoek

Een bijzondere avond in de raad met een lastig onderwerp op de agenda.Niet de leukste vergadering, maar helaas wel nodig om duidelijke grens te trekken en piketpaal te slaan. Dhr Van Rekom is vrijgepleit van alle aantijgingen en we geven een duidelijk signaal naar onszelf als politiek en anderen binnen Sliedrecht. 
De motie van VVD Sliedrecht hebben wij van harte ondersteund.

Onze woordvoering (1e termijn) in het integriteitsdebat van 25 september kunt u hieronder lezen:

Voorzitter, 
Voor ons ligt het Rapport Integriteitsonderzoek gemeente Sliedrecht inzake oud-wethouder de heer Van Rekom.
Een ingekomen stuk, ingezonden door de oud-wethouder naar de gemeenteraad en door de VVD-fractie opgewaardeerd tot bespreekstuk deze avond.
De fractie van PRO Sliedrecht heeft het rapport gelezen. Wij zijn voor dhr. Van Rekom en zijn familie blij dat dit onderzoeksrapport van Berenschot hem vrijpleit van alle aantijgingen en beschuldigingen op de 5 dossiers, te weten; Ruiterpad, Kerkbuurt-Oost, Wheels Online, Recreatief Knooppunt en Orchis Uitvaart Centrum. De impact die zulke integriteitsbeschuldigingen heeft op de persoon Van Rekom en zijn naaste familie zijn niet mals, dat gaat je niet in de koude klederen zitten. PRO Sliedrecht hoopt voor hen dat dit vrijpleitende rapport de zware achterliggende periode snel mag doen vergeten.

Voorzitter, 
PRO Sliedrecht is niet van plan om uitgebreid inhoudelijk dit rapport uit te kauwen vanavond. De conclusies zijn reeds getrokken en duidelijk. 
In het voorliggende rapport worden diverse namen en organisaties genoemd die op een of andere manier betrokken zijn bij dit hele gebeuren. Als melder, als gemelde, als anderszins betrokkene. Onderzoeksbureau Berenschot heeft hierin keuzes gemaakt op de voor het bureau ingeschatte gronden, waarvan akte. Onze fractie was wel verbaasd om te lezen dat bepaalde betrokkenen niet gehoord zijn op bepaalde dossiers, terwijl zij wel met naam en toenaam in het rapport worden genoemd. Wij verwachten niet dat het antwoord daarop hier in de raad gegeven gaat worden, maar voor ons was dat wel een opvallende in het geheel.

Voorzitter, 
Afsluitend is de les die ons inziens geleerd zou moeten worden uit deze zaak dat in het vervolg mensen, of ze nu verstand van zaken hebben of niet, direct betrokken zijn bij een dossier of niet, hun openbare uitingen, o.a. via de sociale media, vaak zonder enige bewijslast, nooit moeten richten op de persoon. Dat slaat in deze zaak o.a. op personen die actief zijn in het openbaar bestuur zoals oud-wethouder Van Rekom, maar ook op anderen zoals de zoon van Van Rekom. Dit soort openbare beschuldigingen zijn als messteken in de rug, veroorzaken schade en kunnen zelfs leiden tot aftreden. Zo ga je niet met elkaar om.

Als er vermoedens zijn tot integriteitsovertredingen of erger, dan dient de weg gelopen te worden die daarvoor bestaat. Melding via de burgemeester, zoals ook deels gedaan, of naar politie en Openbaar Ministerie.

Laat de politiek, en zeker hier aan deze raadtafel, zich bezig houden met politiek bedrijven in het belang van ons dorp Sliedrecht.

Laat de media hun zelfstandige onafhankelijke taak doen, objectief en zonder vooringenomenheid of pogingen tot beïnvloeding van de politiek.

Laat de Sliedrechters hun dagelijkse werkzaamheden doen in belang van henzelf, hun naasten en Sliedrecht, zonder geruchtenstromen op gang te brengen of geruchten voor waar aan te nemen zonder enige bewijslast.

Tot slot, voorzitter, sluit PRO Sliedrecht zich graag aan bij de oproep van 2e Kamervoorzitter, mevrouw Arib, die bij de algemeen politieke beschouwingen stelde, dat “het onze gezamenlijke taak is met respect met elkaar om te gaan”.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Integriteit