Carnavalsoptocht om meningen te uiten

TomIn deze periode, zo vlak voor de tweede kamer verkiezingen, worden we via de diverse media overstelpt met politieke – verkiezingsberichten.

Ook in menig huiskamer, op verjaardagen of binnen verenigingen zal dit punt ter tafel komen. Het roept bij mij de vraag op hoe wordt eigenlijk het Sliedrechtse gemeente/politieke nieuws gelezen.

Wekelijks 2-3 pagina’s in de Merwesteek, verslag van bijeenkomsten, ingezonden stukken, aandacht op de sociale media en actuele berichten binnen een minuut op Sliedrecht 24.

Dan heb ik nog niet eens over de website van de gemeente waar je tegenwoordig alle raadsstukken kunt lezen en vergaderingen online kan volgen.

Informatie dus genoeg maar pakt een ieder dat ook op. De niet rare conclusie  van mijn kant is dat alleen “kopteksten” – “hot items”  blijven hangen en inhoudelijk velen niet zo ver komen of dat onthouden.
Dit betekent in de praktijk dat velen bij hun mening of standpunt blijven zonder dat ze het soms kunnen onderbouwen of weten dat bijvoorbeeld dingen zijn aangepast. Als voorbeelden noem ik de helling in de haven, winkels open op zondag, de horeca sluitingstijden of het strooien bij winter weer.

Dat is jammer en betekent dat er uitleg nodig is in gesprekken en bijeenkomsten, alleen daar tref je vaak diegenen alleen aan die al geïnteresseerd zijn of in het gemeentelijk – politieke circuit thuishoren.

Initiatieven zoals een jeugd gemeenteraad kunnen daar zeker aan bijdragen en richting maart 2018, als de gemeenteraadverkiezingen plaatsvinden, zal er ook wel veel meer belangstelling komen.

De vraag is anderzijds of de mensen het allemaal wel willen weten in een tijdperk waar de informatie stroom al niet meer te behappen is.

Een paar suggesties van mijn zijde:

– Gebruik deel van voorkant Merwestreek/Kompas om een paar duidelijke mededelingen te doen – met een witte achterzijde – drie / vier zinnen die opvallen en meer niet.
– “Speaking corners” tijdens evenementen.
– Meer verslagen van de gemeenteraads debatten.
– Bijeenkomsten houden waar de “geruchten” ontstaan – denk aan de horeca gelegenheden en verenigingen.

Anderzijds weten we ook dat we dit soort zaken niet snel kunnen veranderen – er is meer gaande in deze wereld van Trump, lekkende beveiligers, Carnaval en skivakantie.

Ja, vroeger hadden we nog in Sliedrecht onze eigen Carnaval optocht waar bepaalde meningen duidelijk werden geuit.  Dat waren nog eens tijden.

Tom Pauw

Voorzitter a.i. vereniging PRO Sliedrecht

Voetnoot: Deze columns geven niet per definitie de opvattingen weer van onze vereniging.

Een reactie tot nu toe.

  1. Redactie Sliedrecht24 says:

    Dank voor het compliment!