Woningen Sliedrecht-West minder waard door PFOA?

08-09-2016

Namens de fractie van PRO Sliedrecht heeft raadslid Peter de Borst een aantal vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de eventuele waardevermindering van Sliedrechtse woningen. Door het hele Dupont-Chemours-verhaal is het natuurlijk goed denkbaar dat woningen die in de donkerblauwe en lichtblauwe cirkel vallen, in de toekomst moeilijker te verkopen zullen zijn. Dit geldt dan specifiek voor de woningen in Baanhoek-West, de Craijensteijn en het gebied Benedenveer.

Over deze wijken is tussen 1970 en 2013 PFOA uitgestoten. Deze stof staat sinds 2013 op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen, o.a. omdat deze schadelijk is voor de voortplanting is en mogelijk kankerverwekkend. Na 2013 is het Dupont/Chemours de stof GenX gaan gebruiken. Dit product is (nog) niet op de genoemde lijst opgenomen, maar veroorzaakt in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen en is zo’n beetje identiek aan PFOA. Toxicologen vinden het onverantwoord “dit soort gif zomaar uit te strooien over woonwijken” en roepen Chemours op onmiddellijk te stoppen met GenX.

Toen de woningen gebouwd werden was er nog niks bekend over deze problemen en de gevaren van de uitstoot van Dupont.

PRO Sliedrecht wil graag weten of het college zich voldoende bewust is van het feit dat de bewoners van de genoemde wijken nu veel met vragen zitten over hun woningwaarde. Daarnaast willen wij antwoord op de vraag of er inzicht gegeven kan worden of er in deze wijken meer woningen te koop staan dan in de rest van het dorp, of deze langer te koop staan en of het verschil tussen vraagprijs en verkoopbedrag hoger is dan in andere gebieden in Sliedrecht.

Mocht het inderdaad lastiger zijn om een woning in Sliedrecht-West te verkopen, heeft dit dan gevolgen voor de WOZ-waarde en dus de daaraan gekoppelde inkomstenbron voor de gemeente Sliedrecht?

Zodra wij antwoord op deze vragen hebben, zullen wij deze richting onze volgers bekend maken.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht