Vluchtelingendebat

02-02-2016

De afgelopen weken werd er in de media en online volop gespeculeerd of de gemeente Sliedrecht een AZC (asielzoekerscentrum) wil in Sliedrecht. Wij kunnen ons voorstellen dat er door alle berichtgevingen onduidelijkheid is ontstaan. Ter verduidelijking: van een toekomstig AZC is geen sprake. Het college stelt aan de raad de vraag of er preventief een onderzoek (Quick Scan) moet komen naar de mogelijkheden om in Sliedrecht een aantal vluchtelingen wel of niet op te vangen en op welke locatie dit mogelijk is. Er wordt dus nog niet besloten OF er ook daadwerkelijk een opvang gaat komen.

Pasgeleden kwam er een einde aan de vluchtelingenopvang in de Groen van Prinstererschool. Deze opvang is over het algemeen zeer goed ontvangen binnen ons dorp. Per vluchteling waren er gemiddeld drie vrijwilligers actief en er zijn nauwelijks tot geen klachten ontvangen. Met andere woorden: we kunnen spreken van een succesvolle opvang.

De vluchtelingenstroom is voorlopig nog niet ten einde en de rijksoverheid (COA) vraagt lokale overheden om een deel van de verantwoordelijkheid op zich te nemen.
Om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid zijn en alle opties en onmogelijkheden al hebben onderzocht ALS die vraag aan Sliedrecht wordt gesteld, wil PRO Sliedrecht hier graag PRO-actief mee aan de slag gaan. Hierdoor kunnen we het heft in eigen hand houden en zelf bepalen wat wel en niet mogelijk is in ons dorp.

Het college heeft de politieke partijen van Sliedrecht gevraagd om opmerkingen over de kaders (voorwaarden) voor de Quick Scan. De fractie van PRO Sliedrecht heeft de volgende opmerkingen hierover:

1. De raad wil onderzoeken of het mogelijk is om ongeveer 250 vluchtelingen op te vangen en zegt dat dit gebaseerd is op 1% van onze bevolking. Met andere woorden: 1 vluchteling per 100 inwoners. PRO Sliedrecht wil graag weten waar dit aantal vandaan komt, want als je het totale aantal (verwachte) vluchtelingen deelt door het totale aantal inwoners van Nederland, komen wij op een veel lager aantal uit dan 250. PRO Sliedrecht wil graag dat er wordt gekeken naar een aantal dat meer klopt met de grootte van ons dorp en dat er niet klakkeloos een getal over wordt genomen dat ons vanuit Den Haag zonder onderbouwing wordt “aangeraden”.

2. In de Quick scan wordt gekeken naar tijdelijke opvang van ongeveer 2 jaar. De verwachtingen zijn dat het vluchtelingenprobleem langer dan twee jaar zal blijven bestaan, dus wil PRO Sliedrecht graag dat er wordt gekeken naar welke periode haalbaar is voor een opvang in ons dorp. Daarnaast willen we weten of het mogelijk is om niet alle vluchtelingen bij elkaar op één locatie onder te brengen, maar om deze in kleinere groepen te verdelen over het dorp, ook omdat er goede ervaringen zijn met de kleine groep in de Groen van Prinstererschool. Op dit moment wil PRO Sliedrecht dat in het onderzoek alleen gekeken wordt naar noodopvang en tijdelijke opvang en niet naar reguliere opvang zoals een AZC.

3. Vanuit de rijksoverheid is aangegeven dat een eventuele opvang “kostenneutraal” zal zijn, dus dat de inwoners niet op zullen draaien voor de kosten. PRO Sliedrecht kan zich voorstellen dat er bepaalde voorvallen kunnen zijn waarop dit niet van toepassing is, bijvoorbeeld als wordt besloten dat het voor de inwoners en eventuele veiligheid beter is om niet alle vluchtelingen op één locatie op te vangen, maar verdeeld over het dorp. Wij willen graag dat dit vooraf onderzocht wordt zodat dit meegenomen kan worden in een eventuele beslissing. PRO Sliedrecht wil dat de opvang geregeld wordt zoals wij dat zelf graag willen in Sliedrecht. Zonder de dwingende voorschriften van het COA. Dit samen met onze voorkeur voor een kleinschalige opvang maakt dat een AZC hier niet in past.

4. De bevoorrading, inrichting en bouw van de opvang moet zoveel mogelijk door lokale ondernemers gedaan worden, wat voor hen financieel voordeel op kan leveren. PRO Sliedrecht is het hier mee eens, maar dit moet niet het doel worden van een opvang. Daarnaast willen wij aandacht vragen voor duurzaamheid.

5. Eventuele opvang zou in samenwerking met de regio gerealiseerd kunnen worden. Hier zijn wij het mee eens, maar wij willen ook de tip meegeven om eens te kijken naar hoe andere gemeenten in de buurt dit hebben gedaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de tijdelijke opvang in Bleskensgraaf, waar andere gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in ondersteunen.

Wij vinden het vooral belangrijk om het heft in eigen hand te blijven houden en alles te onderzoeken zodat we niet voor verrassingen komen te staan als we de vraag krijgen of we opvang willen en kunnen regelen. Wij vinden het uitermate belangrijk dat eenduidige communicatie met de inwoners voor 100% de juiste aandacht moet hebben. Open en transparant zijn en mensen tijdig op de hoogte brengen scheelt veel onduidelijkheid en speculaties.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht