Tijdelijke stop Starterslening in Sliedrecht

30-04-2016

Op 19 april is er de melding gekomen dat er tijdelijk geen starterslening meer aangevraagd kan worden (zie deze link). Dit omdat het potje (fonds) dat daarvoor beschikbaar was, leeg is. Dit fonds wordt gevuld uit ontvangen rente en aflossing vanuit de € 1.2 miljoen aan startersleningen, die al door de gemeente Sliedrecht zijn verstrekt. Blijkbaar is het geld dat is ontvangen dus nog niet genoeg om nieuwe startersleningen uit te betalen.

Dit is best opmerkelijk, omdat in december 2015 nieuwe regels (startersleningverordening) zijn opgesteld. Bij de behandeling hiervan in de raad heeft -toen nog wethouder- Theo den Braanker gemeld dat er nog wel genoeg geld in het fonds zat. Nu dus amper vijf maanden later is het fonds leeg.

De fractie van PRO Sliedrecht wil daarom opnieuw geld in het fonds storten en wel zo’n € 300.000. Hiermee kunnen dan weer minimaal 10 startersleningen gegeven worden. Dit kost de gemeente vrijwel niets, omdat het geld wordt uitgeleend en met rente binnen 30 jaar wordt terug ontvangen. De fractie zal daarvoor een voorstel indienen bij de gemeenteraad om dit te regelen.

Wat is de Starterslening?
De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk.

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis (inclusief bijkomende kosten) en de (eerste) hypotheek bij de bank.

De Starterslening is altijd een aanvulling op uw eerste hypotheek. U vraagt dus altijd eerst een (eerste) hypotheek aan bij een bank. De offerte van de eerste hypotheek stuurt u mee bij uw aanvraag, om deze zo spoedig mogelijk te laten verlopen. De voorwaarden van uw gemeente en Nationale Hypotheek Garantie bepalen of u in aanmerking komt.

Is er een Starterslening in mijn gemeente?
De gemeente Sliedrecht verstrekt startersleningen vanuit het zogenaamde startersfonds. Dit fonds is ongeveer € 1,2 miljoen groot. Maar op dit moment kan er tijdelijk geen nieuwe lening aangevraagd worden. Voor meer informatie over de starterslening kan deze link geraadpleegd worden.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Tijdelijke stop Starterslening in Sliedrecht