Gedoogbeleid

17-04-2017

Pak het daadwerkelijke probleem aan!

Door Peter de Borst

Op 21 maart werd er een beeldvormende vergadering gehouden over o.a. het drugsbeleid. In ambtenarentaal noemen ze dat Preventie en Handhavingsbeleid Drugs. Op 18 april wordt dit oordeelsvormend en op 16 mei besluitvormend besproken.

Een pittig onderwerp blijkt het te zijn, omdat de meningen en standpunten op het eerste oog ver uit elkaar blijken te liggen. Een hekel punt tussen bepaalde fracties is het feit dat er in het pand Elektra een gedoogbeleid gehanteerd wordt op blowen (softdrugs). De gemeente zou indirect (via de subsidielijn) dit softdrugsgebruik ondersteunen, wordt er gezegd. Dit houdt volgens ons in dat je niet snapt wat de insteek is van dit gedoogbeleid. Het jongerenwerk SOJS hanteert dit beleid al lang en zeer bewust. En PRO Sliedrecht ondersteunt al zeer lang de jongerenwerkers in de uitvoering daarvan.

Niet omdat onze jongerenwerkers PRO softdrugs zijn. Niet omdat PRO Sliedrecht PRO softdrugsgebruik is.

Maar omdat wij het belang zien van relatie opbouwen en onderhouden met jongeren die softdrugs gebruiken in welke mate dan ook. Met name die jongeren die softdrugs ‘nodig’ hebben om zich staande te houden in het leven. Sociale controle pur sang, waarvoor wij heel graag subsidie verstrekken aan SOJS.

Beëindiging van deze gedoogconstructie zal gebruik zeer zeker niet verminderen, misschien wel juist laten toenemen. Het gevolg zal zijn dat dit nu helemaal buiten het zicht gaat gebeuren van onze jongerenwerkers. Het ‘probleem’ verplaatst zich naar steegjes, parken en hangplekken. Uit het zicht, zonder enige vorm van sociale controle, zonder spiegel die in Elektra wel voorgehouden wordt, zonder een oplettend oog die uitspattingen bespreekbaar maakt, zonder begripvol oor.

Bovenstaand meningsverschil tussen SOJS (jongerenwerkers) en de gemeente, zie je ook in de gemeenteraad terug. Er zijn fracties die beëindigen van deze constructie ontzettend belangrijk vinden en daar alle focus op zetten. Er zijn partijen, waaronder PRO Sliedrecht, die 100% achter SOJS blijven staan, omdat wij verbieden geen oplossing vinden. Juist voor die kwetsbare groep jongeren die (soft)drugs gebruiken hebben wij o.a. jongerenwerkers in dienst genomen om relaties met ze aan te gaan, hun gedrag bespreekbaar te maken, en te ondersteunen om gebruik te verminderen.

In alle commotie op bovenstaande zaken wordt het echte probleem vergeten. Harddrugsgebruik in Sliedrecht door jong en oud zou alle fracties veel meer zorgen moeten baren. Daar moet de focus op gelegd worden, daar moet meer inzicht in komen, beter handhavingsbeleid op losgelaten worden.

PRO Sliedrecht is ANTI- harddrugsgebruik en hoopt dat de andere fracties ook samen met ons daar de focus op wilt leggen. Dus niet voor je achterban een symbolisch verbod op een gedoogconstructie van softdrugsgebruik tot het uiterste afdwingen, omdat je nu nog een meerderheid in de raad heb. Maar naar het daadwerkelijke probleem op zoek gaan en daar zinvol beleid op maken, met elkaar!


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht